Boss In Residence Anke&Isabel - Exporteren, 5 gouden tips.

Vriendinnen Anke en Isabel hingen 3 jaar geleden hun toga’s aan de haak en zeiden hun big law carrière vaarwel. Ze verlieten het uitgestippelde (carrière)pad en trokken richting het hooggebergte van de Himalaya met een duidelijk missie: bewijzen dat een duurzame onderneming kan meespelen met de big boys. Met CÎME maken ze biologische & fair trade huidverzorgingsproducten in samenwerking met boeren in Nepal. De ambitie is om met CÎME verder de wereld te veroveren*. 
*Maar voor de rest zijn ze redelijk bescheiden. 


Exporteren: hoe begin je eraan? Part one.

Een tijdje geleden schreven we in onze eerste blogpost dat je volgens ons even goed zo snel mogelijk kan beginnen met exporteren. Het vergroot je afzetmarkt en kan een aanzienlijke omzetstijging betekenen, dus why not? Deze tweede blogpost is een vervolg hierop. We lijsten nu een aantal dingen op die wij graag hadden willen weten bij het begin van ons exportavontuur. Ietwat drogere kost dus, maar wél nuttig. Zeker omdat wij het soms met vallen en opstaan hebben moeten leren.

Beginnen doen we met een aantal punten waar je best in de voorbereidingsfase al aan denkt:

1. Zorg voor een internationale uitstraling

Voor onze verpakkingen hebben we er bijvoorbeeld voor gekozen om de tekst meteen ook in het Engels erbij te zetten. Strikt genomen was dit niet nodig en onze ontwerpster heeft er ons soms om vervloekt (gebrek aan plaats op die kleine doosjes!), maar het zorgt er wel voor dat we onze producten meteen kunnen exporteren naar Engelssprekende landen.  Vaak vragen mensen ons trouwens naar de betekenis van onze merknaam, CÎME. Dit is het Franse woord voor bergtop en verwijst naar het feit dat we bergplanten uit de Himalaya gebruiken als actieve bestanddelen. We hadden ons merk ook ‘Bergtop’ kunnen noemen, maar ‘CÎME’ heeft toch net iets meer internationale allure.

2. Zet je prijs meteen juist

Wanneer je exporteert, is de kans groot dat je met lokale partners zal samenwerken. Hou er rekening mee dat de marges in het buitenland anders kunnen zijn dan in België. Ook bestaat de mogelijkheid dat je in het buitenland nog met een extra tussenschakel zal moeten werken. Met CÎME werken wij voor onze exportlanden bijvoorbeeld graag met een lokale distributeur, die de contacten met de verkooppunten en de marketing verzorgt.  In het buitenland moeten wij dus rekening houden met de marge van de distributeur én van de winkel. Als je graag wil dat jouw eindverkoopprijzen wereldwijd dezelfde zijn, kan je hiermee best al rekening houden bij de prijszetting in België.

3. Denk aan het transport

Als je een product exporteert, denk dan bij de keuze van jouw verpakking al aan het gewicht ervan en de manier waarop dit zal worden getransporteerd.  Bijvoorbeeld per boot in containers waar het soms warm en vochtig kan zijn of via het vliegtuig waar de luchtdruk serieus kan toenemen. Ontplofte tubes gezichtscrème op het vliegtuig richting Hong Kong? Been there, done that! Aanvullend hierbij: denk ook aan een goeie transportverzekering!

4.  Think globally

Probeer het zoveel mogelijk ‘groot’ te zien en beperk je niet tot de kenmerken van de Belgische markt. Als er in jouw domein bijvoorbeeld Europese regelgeving bestaat, neem je deze best al van bij het begin zo veel mogelijk in acht. Handig als je nadien naar een ander land binnen de EU exporteert. Op onze verpakkingen hebben wij bijvoorbeeld de ingrediëntenlijst meteen volgens het Europese én het Amerikaanse systeem geplaatst. Voorlopig zijn onze producten nog niet te koop in de VS maar hey, the sky is nu eenmaal the limit en je kan maar beter goed voorbereid zijn.

5. Registreer je merknaam

Kies een merknaam die nog beschikbaar is en bescherm deze door het als merk te laten registreren. Dit kan gewoon online via een vrij gemakkelijke procedure. Voor de landen van de Benelux kan je terecht bij het BBIE. Als je van plan bent snel te exporteren naar andere landen binnen de Europese Unie, kan je ook meteen één geharmoniseerde aanvraag indien bij het OHIM.

In onze derde blogpost in deze reeks over exporteren, geven we een aantal tips en tricks over hoe je nu concreet aan exporteren begint en hoe je het best een lokale partner zoekt. To be continued on the 29th of June!


ALS EERSTE TE WETEN KOMEN WAT
ONZE BOSSES IN RESIDENCE
TE VERTELLEN HEBBEN ?