De media als bondgenoot

Vandaag ga ik het hebben over marketing en daar ga ik heel wat onder gooien omdat ik deze definitie hanteer: "Marketing is alles wat je doet om je bedrijf en jezelf te promoten." Brochures, naamkaartjes, een website, een blog, je tagline, persberichten, een beursstand, advertenties, magazineartikels, een reclamepaneel, rondlopen met je eigen juwelen rond je nek, een logo en zelfs je lettertype. En allicht vergeet ik er nu nog een tiental.

Maar vooraleer we in de diepte duiken, is het belangrijk om te weten wat je boodschap is, waarom het belangrijk is wat je doet en waarom je er iets over zou willen weten. Als je hier nog geen antwoorden op hebt, lees dan niet verder, maar keer eerst even terug naar blogpost 7 Pitchen like a boss! en werk eerst aan je elevator pitch voor je verder leest.

Stap 1: fuck valse bescheidenheid

“There is nothing enlightened about shrinking so that other people do not feel insecure around you.” - Marianne Williamson

Er is niets zo irritant als op een feestje staan met iemand die iets té enthousiast over zijn eigen verwezenlijkingen raaskalt. Niemand wil gekend staan als blaaskaak. Ik ook niet. Maar deze vrees mag je niet tegenhouden om te praten over je verwezenlijkingen. Misplaatste bescheidenheid heeft nog nooit een ondernemer gediend en laat dat nu nét iets zijn waar wij vrouwen heel veel last van hebben. Ik hoop dus na het lezen van deze blogpost eens wat gestoef te zien. Is het niet voor je eigen zelfvertrouwen dan alvast voor het succes van je zaak. Want face it, if you don’t take the credit, someone else will. And if you don’t take the credit, no one will notice you. Geen van beide scenario’s zijn wenselijk. De eerste stap in je marketingplan is dus kunnen vertellen dat je bestaat en dat je geweldig bent. 

Stap 2: pick a tone of voice

De tweede stap is beseffen wie je doelgroep is (dat zou al duidelijk moeten zijn geweest na blogpost 3 The proof is in the pudding en blogpost 4 Goed idee, goed bedrijf?): zo weet je welke tone of voice je moet hanteren in je communicatie. Een goeie tone-of-voice zal klanten die je niet wil afschrikken en zal die klanten die je écht wil aantrekken. 

Om je een voorbeeld te geven: met Zeker Van Haar Zaak proberen we een losse, frisse, ontspannen tone of voice te hanteren in al onze communicatie. Bij ons geen dure woorden, business speak en consultancy talk, ook al is dit een netwerk voor ondernemers. Wij willen een netwerk zijn voor ‘andere’ ondernemers. De creatievelingen, de dromers, de bangerikken en de doeners. Zij moeten bij ons thuiskomen en het gevoel hebben dat ze met een vriendin op café zitten en over hun wildste plannen vertellen. Ik weet dat er ook heel wat ondernemers zijn die bij ons niet thuiskomen, en dat hoeft ook helemaal niet.

Stap 3: making marketingplans

De derde stap in je marketingplan is het bepalen welke kanalen je wil gebruiken: materiaal maken is één ding, maar dan heb je ook nog adverteren, promoties uitwerken en PR. 

Marketingmateriaal

Het allerbelangrijkste bij het marketingmateriaal dat je (laat) maken is dat ze dezelfde look en feel hebben. Kleuren, stijlen, fonts. Maar het allerbelangrijkste: een goed logo. Mijn advies: als je de financiële ruimte hebt, haal er een pro bij. Indien niet, do it yourself. Toch in ieder geval tot je wat begint te verkopen en je je inkomsten kan herinvesteren. Zeker Van Haar Zaak is logogewijs Zeker Van Haar Zaak geworden dankzij een pro die er haar tanden in heeft gezet.

Naast een logo zou je ook even moeten stilstaan bij welke materialen goed zijn om je doelgroep te bereiken (en welke niet). Enkel zo kan je een geprioriteerde lijst maken; van naamkaartjes tot brochures tot notitieboekjes. Je gaat immers niet alles nodig hebben en zeker niet alles tegelijkertijd. Als je klanten aan de andere kant van de wereld zitten en je daarom nooit naar een netwerkevent gaat, is investeren in naamkaartjes allicht een stom idee.

Adverteren

Een pagina in de lokale krant, een advertorial in een magazine, een gesponsorde post op een blog of FacebookAds. Bij advertenties hangt bijna alles af van hoeveel budget je hebt, want dat zal bepalen welke je je kan permitteren en welke niet.

Promoties

Je kan je product of dienst gratis geven (of ter beschikking stellen) aan personen die je bedrijf in de kijker gaan zetten, invloed hebben bij je klanten en iets over je product gaan verder vertellen. Met Zeker Van Haar Zaak hebben we de eerste 10 kopers van onze addenda een kortingsbon opgestuurd die ze konden uitdelen aan vrouwen die zij inspirerend vinden. Je kan ook samenwerken met een complementair bedrijf en samen een promotie uitwerken. Het voordeel van promoties t.o.v. advertenties is dat je ze (bijna) niks kosten en dat is ideaal wanneer je nog maar pas gestart bent en amper omzet draait.

Public Relations

Je denkt allicht dat PR iets is voor de grote jongens. Think again. Want PR, hoe klein je bedrijf ook, is iets wat in je marketingplan moet zitten. Als je niet goed weet wat PR inhoudt, bekijk het dan als marketing richting de pers (en dus niet richting je klanten rechtstreeks).

Wat heb je nodig voor de basics? Een persbericht dat je kan uitsturen en een lijst van personen naar wie je het kan sturen. Als je producten verkoopt, kan je ook een sample meesturen. Dat klinkt misschien simpel, maar ondertussen weet ik uit ervaring dat dat niet zo is. Elke journalist krijgt dagelijks honderden press releases binnen en jij moet er uitspringen met je verhaal. Het moet relevant, catchy en interessant zijn. Daarnaast heeft het weinig zin om naar algemene e-mailadressen te sturen (ook al vind je deze makkelijk online).

Met Zeker Van Haar Zaak heb ik mij laten bijstaan door een pro, omdat PR gewoon mijn wereld niet is. Allicht ben je dankzij onze PR bij ZvhZ terechtgekomen. Ik heb wel zeker 4 versies van ons eerste persbericht gemaakt en dit is de feedback die ik kreeg: 

  • Zorg voor een catchy titel

  • Je hebt een krachtige binnenkomer nodig, de eerste paragraaf moet strak en duidelijk zijn

  • Gebruik geen complexe zinnen

  • Refereer naar een onderzoek, een trend of een recent nieuwsfeit om je bericht ‘body’ te geven.

  • Zorg dat er een call-for-action is (schrijf je in, koop nu met een tijdelijke promo)

Ook goesting om een kick-ass persbericht te schrijven dat WEL wordt opgepikt en niet gewoon rechtstreeks in de Delete folder verdwijnt? Dan hebben wij hier iets voor jou!

Afbeelding1.png

En nu
is het
aan
JOU !

Goed, tijd voor wat huiswerk... En deze keer heb ik het opgesplitst in 3 delen:

Eerste deel: wanneer was de laatste keer dat jij volop genoot van je verwezenlijkingen? Als je voor iets hard hebt gewerkt en je bent erin geslaagd, hoe reageer je dan?
“Goh, ’t is dankzij persoon X, Y, Z, hoor, dat het gelukt is.”
“Ik ben nu niet de eerste in de geschiedenis die zoiets doet.”
Je viert voor 1 seconde en bent dan alweer bezig met de volgende stap. Je lacht je resultaat wat weg, want 'iemand anders zou zich wel eens een loser kunnen voelen nu'. Kijk eens naar je verwezenlijkingen van de laatste 2 weken, hoe heb je erop gerageerd?

Tweede deel: wat is de meest gepaste tone-of-voice voor jouw bedrijf? Wat wil je zijn voor je klant, hoe wil je gezien worden door je klant en komt dit naar voor in je communicatie? Vraag aan 5 vrienden om de homepage van je website te bekijken en vraag hen welke boodschap ze ontvangen. Kijk of dit matcht met wat je zelf voor ogen hebt. (je kan dit ook doen met een naamkaartje, een offerte of een persbericht). En he, trek dan meteen samen een fleske wijn open en maak het gezellig tijdens dit deel van het huiswerk!

Derde deel: loop eens naar de krantenboer deze week en kijk of er magazines liggen waar jouw product of dienst zou inpassen. Binnenin zullen er contactgegevens staan van de verantwoordelijke voor advertenties. Bel die persoon op, vraag hoeveel hun advertentieruimte kost, wat hun oplage is en of ze je demografische gegevens kunnen bezorgen van hun lezers (leeftijd, geslacht, hobbies, ...). Misschien heb je vandaag niet de financiële ruimte, maar je weet alvast waar je aan toe bent als het zover is. 

Afbeelding1.png